Търговище:
28.Октомври.2020 /Сряда/ 18:16:28
Източник: 6 ТВ
Областният управител на Търговище е с коронавирус
Още
Търговище:
27.Октомври.2020 /Вторник/ 13:28:27
Източник: 6 ТВ
Ако сте поставени под карантина във връзка с COVID-19, може да заявите безплатната услуга на Община Търговище за доставка на храна и медикаменти до дома си. Това съобщават от кметството и посочват телефон за връзка 0601 68 620.
Услугата може да бъде заявена и от: граждани над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване; хора с увреждания; лица в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот; самотни родители с деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами.
Освен в закупуването на основни продукти и медикаменти със средства на потребителите, се оказва и съдействие в заплащането на битовите сметки или в заявяването на административни услуги.
Още
Търговище:
19.Октомври.2020 /Понеделник/ 18:40:17
Източник: 6 ТВ

Учeницитe oт 5 дo 12 ĸлac в Πъpвo CУ „Cвeти Ceдмoчиcлeници“ в Tъpгoвищe минaвaт в peжим нa oбyчeниe в eлeĸтpoннa cpeдa, oт paзcтoяниe.  Това съобщават от учебното заведение и уточняват, че децата от 1 дo 4 ĸлac пpoдължaвaт зaнятиятa cи в пpиcъcтвeнa фopмa.

"Mнoгo poдитeли зaявиxa жeлaниe дeцaтa им дa минaт нa eлeĸтpoннo oбyчeниe. Haд 200 ca yчeницитe, ĸoитo ce лeĸyвaт y дoмa c гpипoпoдoбни cимптoми. Ocвeн тoвa в yчилищeтo имa пeт пapaлeлĸи, ĸoитo ca пoд ĸapaнтинa зapaди пoлoжитeлeн peзyлтaт oт РСR тecт нa yчeници в ĸлaca. Te ca двe в нaчaлeн eтaп, eднa в шecти ĸлac и пo eднa пapaлeлĸa в 10 и 12 ĸлac. Учитeлитe , ĸoитo ca пoĸaзaли пoлoжитeлeн тecт ca oceм, ĸaтo тpимa oт тяx ce лeĸyвaт в бoлницa. Oщe ceдeм пpeпoдaвaтeли имaт гpипoпoдoбни cимптoми", гласи още информацията от училището.

Първо СУ в Търговище загуби преди дни един от педагозите си - Руми Радославова, класна на 8 "г" клас почина след зараза с коронавирус. В понеделникът отговорните деца от класа направили постъпки за онлайн обучение. 

Още
Търговище:
15.Октомври.2020 /Четвъртък/ 12:54:40
Източник: 6ТВ
По-строги мерки в Търговище са предприети след като областта влезе в „червена зона“.
Заразените с коронавирус в последните 14 дни са над 120 на 100 000 души население. 
Една от мерките затваря пенсионерските клубове, а двете най-големи гимназии минават на дистанционно обучение до края на седмицата. В двете гиманизии, в които учат по над 1000 деца вече има няколко случая на коронавирус както при учители, така и при ученици. Има около 190 деца, които са с грипоподобни симптоми, които много приличат на симптомите на Ковид. Много от тях, които са си правили PCR тестове, са отрицателни, но съществува една паника сред населението.
6 екипа общински служители ще проверяват за спазване на епидемичените мерки в Търговище. Всички легла за лечение на коронавирус в МБАЛ Търговище са заети. На този фон двама лекари подават молби за напускане. От МБАЛ Търговище призовават лечебните заведения от съседните области да поемат от потока на болни от КОВИД, тъй като капацитетът вече е запълен.
От областният щаб съобщиха, че има достатъчно предпазни облекла за медици. Заради увеличението на пациентите с КОВИД 19 може да бъдат разкрити и по 10 нови места в двете общински болници – тази в Омуртаг и в Попово. 
В областаната болница се предвижда създаване на триажно отделение с 10 места, което да посреща пациенти със съмнение за коронавирус.

Повече във видеото.
Още
Търговище:
14.Октомври.2020 /Сряда/ 21:31:01
Източник: 6 ТВ

Турската компания „Шишеджам“ планира да произвежда чаши със специално покритие, както и други стъклени съдове с покритие против разпространението на заразата от Ковид. Това съобщават днес от Министерство на икономиката.

Производството ще бъде в заводите на компанията в Турция, а в България - в завода, който е в Търговище. Изпълнителните директори на компанията са се срещнали в Министерство на икономиката с министър Лъчезар Борисов, както и с министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. На срещата присъствали още зам. –министрите на икономика и здравеопазването, както и главният  държавен здравен инспектор доц. Кунчев.

След започване на масовото производство от компанията ще доставят безплатно за болничните заведения в страната произвежданите продукти от стъкло. Компанията планира да реализира продукцията си и за износ, като вече има разрешителни за производство и лиценз от две сертифицирани лаборатории в Турция, а на срещата бе обсъдено и съдействието от българска страна за бърз процес и изпитване и в сертифицирани лаборатории за ЕС. 

По данни на инвеститора покритието ще издържа 1000 измивания. 

На срещата са обсъдени и плановете за нова инвестиция у нас от страна на "Шишеджам" в размер на 25 млн.евро.

Още
Търговище:
12.Октомври.2020 /Понеделник/ 17:49:16
Източник: 6 ТВ

Млад мъж проигра 5 000 лева в игрална зала, а после заплаши служител с нож и отмъкна оборота. Екшънът се разиграл тази нощ към 01:30 часа в Попово. Само два часа по-късно полицаи задържали 25-годишния Бисер С. Той вече епривлечен към наказателна отговорност за грабеж на пари от игрална зала с постановление на прокурор от Териториалното отделение на прокуратурата в Попово. За престъплението по член 198, ал. 1 от НК мъжът е задържан до 72 часа с цел довеждането му в съда, където прокуратурата ще внесе искане за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В малките часове след полунощ след заплаха с нож обвиняемият отнел 4900 лева от служителя в зала за хазартни игри „Елит“ в Попово. Преди престъплението мъжът играл хазартни игри в залата, като заложил и изгубил 5000 лева. За да си възстанови загубите, той наредил на 23-годишния служител да му върне парите. За „услугата“ Бисер щедро му оставил 100 лева.

Предприетите действия по разследването на случая установили, че обвиняемият е редовен клиент в залата за хазартни игри. Все още парите, предмет на престъплението, не са открити. Бисер С. има криминални регистрации, но не е осъждан.

 

 

 

Още
Търговище:
09.Октомври.2020 /Петък/ 18:10:41
Източник: 6 ТВ

Ешреф К. на 66 години от търговищкото село Бистра ще бъде екстрадиран в Турция, за да изтърпи наказание за извършено изнасилване на родна дъщеря. Това реши Апелативният съд във Варна днес, след като потвърди решение на Окръжния съд в Търговище .

Турция иска предаването му, за да го постави зад решетки за 15 години. Присъдата на съда в Бурса е влязла в сила още през 2014 г.

Ешреф е роден в България, изселник е в Турция. Наскоро турските власти му позволили да пътува до нашата страна по семейни причини, а той не се завърнал. Установил се в село Бистра. Бил обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Прокуратурата в гр. Бурса е отправила искане за предаването му.

Производството пред варненския съд е било по жалба на Ешреф. Представителят на Апелативната прокуратура се солидаризирал с решението на първоинстанционния съд. Защитата поискала от съда да откаже екстрадиция, защото е възможно издирваният да бъде подложен на изтезания и унизително отношение. Освен това имало претенции, че Турция не е представила достатъчно гаранции за спазване на правата му. Съдът бил помолен да вземе предвид и влошеното здравословно състояние, и възрастта на 66-годишния Ешреф.

Като уточни, че разклатеното здраве според закона не е основание за отлагане на екстрадицията, но не бива да бъде подлагано на риск, съдебният състав в предходното заседание е назначил съдебно-медицинска експертиза. Според заключенията на вещите лица, няма медицински пречки лицето да бъде транспортирано или конвоирано в страната или извън нея.

Пред Апелативния съд осъденият е изразил желание да остане в България, но решението е друго. То не подлежи на обжалване и арстуваният Ешреф ще отпътува.

Още
12