Шумен:
01.Октомври.2020 /Четвъртък/ 15:56:04
Източник: 6 ТВ
Болни пациенти заразили сестрите в Хирургия
Още
Шумен:
01.Октомври.2020 /Четвъртък/ 13:33:11
Източник: 6 ТВ


От 11 новорегистрираните с коронавирус в Шуменско през последното денонощие, 7 са медицински лица. От тях 5 са от МБАЛ Шумен, а двама са от Спешна помощ. Това съобщават от РЗИ-Шумен.

От новорегистрираните само двама са настанени в болницата и с тях пациентите на Инфекциозно отделение стават 24.

Разпределението по общини от последното денонощие е:

От Община Шумен 8 случая - 6 жени на 36 г., на 50 г., на 56 г., на 57 г., на 59 г. и на 62 г., както и двама мъже на 45 и 67 години от Шумен.

От Община Върбица - 2 мъже на 54 год. от гр. Върбица и на 64  г. от с. Менгишево.

Още двама души са починали в Шуменско през денонощието и броят на жертвите на коронавируса вече е 24.

 

Още
Шумен:
01.Октомври.2020 /Четвъртък/ 10:22:19
Източник: 6 ТВ

35-годишен шуменец беше задържан в полицейския арест след сватбарска стрелба посред бял ден, която го издаде, че притежава незаконно огнестрелно оръжие.

Около 14 часа вчера в дежурната част на областната дирекция в града е приет сигнал, че неизвестен възпроизвел изстрели от тераса на първи етаж. На място веднага са насочени полицейски екипи. Проведени са оперативни действия и е извършено претърсване в жилище на първи етаж на ул.“Софийско шосе“ в Шумен. Изяснено било, че домакинът е възпроизвел изстрели с газов пистолет. Иззет е газ-сигнален пистолет „Зораки“, 187 боеприпаси за газов пистолет и 39 гилзи. Образувано е досъдебно производство за незаконно притежание на оръжие.

Още
Шумен:
01.Октомври.2020 /Четвъртък/ 08:54:47
Източник: 6 ТВ

На 2 октомври /петък/ от 18.00 часа в зала 202 (аула на ШУ „Епископ Константин Преславски“) проф. д-р Добромир Добрев ще представи новата си книга „Философски размисли за Европа“.

Заповядайте, ако темата ви вълнува. 

„Какво се случва, е въпрос, който си задава и Добромир Добрев в новата си книга, като ни предлага да го последваме и заедно с него да видим случващото се в контекста на една философия на историята, нагодена към погледа на европееца. На европееца, разбиран не просто като някой, който е роден и живее на определени географски ширини, а като носител на определени култура, дух, традиция“, коментира за  книгата проф.Даниел Вълчев.

Още
Шумен:
30.Септември.2020 /Сряда/ 16:29:00
Източник: 6 ТВ

Осъдителни присъди за длъжностно присвояване и сключени неизгодни сделки за търговско дружество "Лида" в Шумен за над 300 000 лева получиха съпрузи, предадени на съд от Окръжната прокуратура в Шумен.

Изпълнителната директорка Здравка Й. и съпругът й – Йордан Й., член на съвета на директорите на същото дружество, бяха признати за виновни от състав на Шуменския окръжен съд, който им наложи условни наказания. За Здравка Й., призната за виновна на длъжностно присвояване, чрез сключване на една неизгодна сделка за дружеството, наказанието е 3 г. лишаване от свобода с 3 години и 6 месеца изпитателен срок. С присъдата тя е лишена и от право да упражнява търговска дейност за срок от 3 г.

Съпругът й Йордан Й. е признат за виновен за съзнателно сключване на неизгодна сделка с имущество на акционерното дружество, от които са последвали щети за 287 437 лева.

Изпълнителната директорка на „Лида“ АД присвоила вещи на дружеството, връчени й в качеството на длъжностно лице да ги пази и управлява. Тя съзнателно сключила неизгодна сделка, по силата на която продала на дружеството на съпруга си машини и съоръжения на „Лида“ АД. Разликата в цената в размер на 36 125 лева е присвоена. Договорът за продажбата на машините и съоръженията на „Лида“ АД на „Йове“ ЕООД е от 1 юли 2013 г. 

Подсъдимият Йордан Й. в качеството си на длъжностно лице - член на съвета на директорите на „Лида“ АД, продал на друго лице идеални части от поземлен имот, както и идеални части от промишлена сграда и няколко складови бази. От неизгодната сделка произлязла значителна вреда в размер на 287 437 лева за „Лида“ АД.

По време на разследването двамата подсъдими съдействали за разкриване на обективната истина, но заявили, че не са осъществявали престъпления от общ характер, уточняват от Апелативна прокуратура-Варна. 

Присъдите подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Още
Шумен:
30.Септември.2020 /Сряда/ 11:32:50
Източник: 6 ТВ

41-годишен шуменец беше задържан от полицейски екип и си тръгна с патрулка от дома на своя приятелка. До тази развръзка се стигнало около 01:00 часа в сряда, когато бил приет сигнал, че между госта и негова близка е възникнал скандал. Потърсено било съдействие от полицията, след като мъжът отказал да напусне жилището, в което първоначално бил добре дошъл.

При пристигане на място полицейските служители му поискали лична карта, но той отказал да я даде. Отказал да изпълни и полицейските разпореждания. Така бил задръжна за срок до 24 часа в полицейското управление. Съставени са му два акта по Закона за МВР и по Закона за българските лични документи.

Още
Шумен:
30.Септември.2020 /Сряда/ 11:05:06
Източник: 6 ТВ

В Административен съд в Шумен тръгват дела срещу отказите на ОИК-Шумен за предсрочно прекратяване пълномощията на кметовете на селата Мараш и Мадара - Красимира Минкова и Неделчо Неделчев. Те са насрочени за 5 и 6 октомври, съобщават от пресслужбата на съда.

Производствата са образувани по жалба от ПП "ГЕРБ", с която се оспорват две еднакви решения на ОИК - Шумен. Членовете на Общинската избирателна комисия отхвърлиха през пролетта на т.г. исканията за прекратяване пълномощията на двамата кметове заради фигуриране на имената им в управата на търговски дружества. Тогава болшинството от членовете на ОИК обявиха, че нарушенията не налагат крайната мярка, а и двамата кметове вече бяха заличени от управите.

От ГЕРБ обжалваха решенията пред Административен съд, но магистратите спряха двете производства до произнасяне на Конституционния съд. Вече има такова произнасяне и то предопределя и съдбата на други кметове в страната.

Шуменските магистрати обястяват: "Съдът е счел, че са налице основания за възобновяване поради отстраняване на пречките, а именно поради произнасяне на Конституционния съд на Република България с Решение, влязло в законна сила на 24.09.2020г., с което е отхвърлено искането на тричленен състав на ВАС и искането на 63-ма народни представители от 44-то НС за установяване на противоконституционност на чл.42, ал.1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация".

Още