Помощ от общината, ако сте под карантина в Търговище

27.Октомври.2020 /Вторник/ 13:28:27, 77 прочитания, 0 коментара
Ако сте поставени под карантина във връзка с COVID-19, може да заявите безплатната услуга на Община Търговище за доставка на храна и медикаменти до дома си. Това съобщават от кметството и посочват телефон за връзка 0601 68 620.
Услугата може да бъде заявена и от: граждани над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване; хора с увреждания; лица в зависимост от грижа, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот; самотни родители с деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами.
Освен в закупуването на основни продукти и медикаменти със средства на потребителите, се оказва и съдействие в заплащането на битовите сметки или в заявяването на административни услуги.


Източник: 6 ТВ
Търговище:
15.Октомври.2020 /Четвъртък/ 12:54:40
Източник: 6ТВ
По-строги мерки в Търговище са предприети след като областта влезе в „червена зона“.
Заразените с коронавирус в последните 14 дни са над 120 на 100 000 души население. 
Една от мерките затваря пенсионерските клубове, а двете най-големи гимназии минават на дистанционно обучение до края на седмицата. В двете гиманизии, в които учат по над 1000 деца вече има няколко случая на коронавирус както при учители, така и при ученици. Има около 190 деца, които са с грипоподобни симптоми, които много приличат на симптомите на Ковид. Много от тях, които са си правили PCR тестове, са отрицателни, но съществува една паника сред населението.
6 екипа общински служители ще проверяват за спазване на епидемичените мерки в Търговище. Всички легла за лечение на коронавирус в МБАЛ Търговище са заети. На този фон двама лекари подават молби за напускане. От МБАЛ Търговище призовават лечебните заведения от съседните области да поемат от потока на болни от КОВИД, тъй като капацитетът вече е запълен.
От областният щаб съобщиха, че има достатъчно предпазни облекла за медици. Заради увеличението на пациентите с КОВИД 19 може да бъдат разкрити и по 10 нови места в двете общински болници – тази в Омуртаг и в Попово. 
В областаната болница се предвижда създаване на триажно отделение с 10 места, което да посреща пациенти със съмнение за коронавирус.

Повече във видеото.
Още
Търговище:
30.Септември.2020 /Сряда/ 18:27:58
Източник: 6 ТВ


Десет са новите случаи на коронавирус, потвърдени сред жители на област Търговище през последното денонощие. Това съобщават от Областната администрация.

Шестима от новозаразените са настанени за лечение в МБАЛ – Търговище, останалите са под домашна карантина.

Сред новооткритите е ученичка на 15 г., без оплаквания. Класът й е поставен под карантина, като учебният процес се осъществява в електронна среда.

Лекар на 59 г. от Хирургично отделение на МБАЛ – Търговище е под домашна изолация.

Две от заразените са жени - на 64 г. от Търговище, работеща в местното РЗИ, и друга на 26 г. от Попово

В сектора за лечение на заразени с COVID-19 пациенти новите пациенти са на възраст между 42 и 72 г.

Сред тях е и 59-годишна учителка от Търговище, която работи в детска градина. Групата, в която работи заразената, е затворена, а децата са поставени под карантина за 14 дни.

183-ма души достигна броят на заразените в Търговище от началото на пандемията. 

Още
Търговище:
09.Октомври.2020 /Петък/ 12:22:28
Източник: 6 ТВ

Районната прокуратура в Търговище ще привлече към наказателна отговорност служителка на РЗИ в Търговище за нарушаване на наложени й карантинни мерки против COVID-19.

На 1 октомври на служителката бил направен служебен тест за COVID-19, след като почувствала неразположение. Два дни по-късно резултатът от теста се оказал положителен. Неин колега от здравната инспекция връчил на заразената с коронавирусна инфекция предписание за 14-дневна задължителна карантина.

На 8 октомври свидетели подали сигнал, че заразената инспекторка е напуснала дома си, като с това е нарушила наложените й карантинни мерки.

По образуваното досъдебното производство под надзора на Районната прокуратура в Търговище служителката на РЗИ ще бъде привлечена към наказателна отговорност за престъпление по член 355, ал. 2 от НК, след като бъде излекувана.

 

Още
Търговище:
28.Октомври.2020 /Сряда/ 18:16:28
Източник: 6 ТВ

Областният управител на Търговище Митко Стайков е с коронавирус. За положителния си тест той написа днес сам във фейсбук. "Вчера се почувствах отпаднал, затова веднага си направих PCR-тест. Въпреки превантивните мерки, които съм спазвал, тестът ми за Covid-19 e ПОЛОЖИТЕЛЕН! Оставам на домашно лечение и се надявам на бързо възстановяване. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ", оповестява Стайков.

Той е председател на кризисния щаб за борба с коронавируса, който е заседавал в края на миналата седмица при спазване на противоепидемичните мерки. Членовете му, сред които има представители на всички отговорни институции, няма да бъдат поставени под карантина.

"Призовавам още веднъж гражданите да спазват всички превантивни мерки и да ограничат контактите си!
Бъдете здрави!", обръща се Стайков към съгражданите си.

Още