Шумен:
01.Октомври.2020 /Четвъртък/ 15:56:04
Източник: 6 ТВ
Болни пациенти заразили сестрите в Хирургия
Още
Търговище:
01.Октомври.2020 /Четвъртък/ 14:03:06
Източник: 6 ТВ

Останки от епископски дворец от края на V в. са разкрити в средновековен град Мисионис край Търговище. Това обявиха на заключителна пресконференция в четвъртък проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов, ръководител на разкопките и главен уредник в Регионалния исторически музей. Събитието уважи и кметът д-р Дарин Димитров.

Комплексът е северно от голямата епископска базилика и е с площ от 300 кв. м. Той е с разпространената правоъгълна форма на римските дворци още от античния период. В центъра му се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи. Бил е открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността. Около двора са разположени верижни помещения. Разпознати са останките на епископските апартаменти, зала за пирове, за което сочат множеството стъклени останки от чаши, и вероятно личен параклис за епископа. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Според археолозите, към епископския комплекс се отнася и кръщелнята, открита през предходните години.

Над 200 са находките, открити това лято. Сред тях има и златна коланна апликация, стъклени чаши, монети, керамика и други предмети.

„Това може би ще е едно от най-големите открития за българската археология през тази година. Епископските резиденции от раннохристиянския период са рядко срещани в проведените досега проучвания в България. Това показва, че през V-VI в. Търговище е бил един от важните административни и духовни центрове в Североизточна България“, коментира проф. Овчаров.

Община Търговище за поредна година финансира проучванията на Мисионис и отдели 40 000 лв. от общинския бюджет.

Още
Шумен:
01.Октомври.2020 /Четвъртък/ 13:33:11
Източник: 6 ТВ


От 11 новорегистрираните с коронавирус в Шуменско през последното денонощие, 7 са медицински лица. От тях 5 са от МБАЛ Шумен, а двама са от Спешна помощ. Това съобщават от РЗИ-Шумен.

От новорегистрираните само двама са настанени в болницата и с тях пациентите на Инфекциозно отделение стават 24.

Разпределението по общини от последното денонощие е:

От Община Шумен 8 случая - 6 жени на 36 г., на 50 г., на 56 г., на 57 г., на 59 г. и на 62 г., както и двама мъже на 45 и 67 години от Шумен.

От Община Върбица - 2 мъже на 54 год. от гр. Върбица и на 64  г. от с. Менгишево.

Още двама души са починали в Шуменско през денонощието и броят на жертвите на коронавируса вече е 24.

 

Още
Шумен:
01.Октомври.2020 /Четвъртък/ 10:22:19
Източник: 6 ТВ

35-годишен шуменец беше задържан в полицейския арест след сватбарска стрелба посред бял ден, която го издаде, че притежава незаконно огнестрелно оръжие.

Около 14 часа вчера в дежурната част на областната дирекция в града е приет сигнал, че неизвестен възпроизвел изстрели от тераса на първи етаж. На място веднага са насочени полицейски екипи. Проведени са оперативни действия и е извършено претърсване в жилище на първи етаж на ул.“Софийско шосе“ в Шумен. Изяснено било, че домакинът е възпроизвел изстрели с газов пистолет. Иззет е газ-сигнален пистолет „Зораки“, 187 боеприпаси за газов пистолет и 39 гилзи. Образувано е досъдебно производство за незаконно притежание на оръжие.

Още
Шумен:
01.Октомври.2020 /Четвъртък/ 08:54:47
Източник: 6 ТВ

На 2 октомври /петък/ от 18.00 часа в зала 202 (аула на ШУ „Епископ Константин Преславски“) проф. д-р Добромир Добрев ще представи новата си книга „Философски размисли за Европа“.

Заповядайте, ако темата ви вълнува. 

„Какво се случва, е въпрос, който си задава и Добромир Добрев в новата си книга, като ни предлага да го последваме и заедно с него да видим случващото се в контекста на една философия на историята, нагодена към погледа на европееца. На европееца, разбиран не просто като някой, който е роден и живее на определени географски ширини, а като носител на определени култура, дух, традиция“, коментира за  книгата проф.Даниел Вълчев.

Още
Търговище:
30.Септември.2020 /Сряда/ 18:27:58
Източник: 6 ТВ


Десет са новите случаи на коронавирус, потвърдени сред жители на област Търговище през последното денонощие. Това съобщават от Областната администрация.

Шестима от новозаразените са настанени за лечение в МБАЛ – Търговище, останалите са под домашна карантина.

Сред новооткритите е ученичка на 15 г., без оплаквания. Класът й е поставен под карантина, като учебният процес се осъществява в електронна среда.

Лекар на 59 г. от Хирургично отделение на МБАЛ – Търговище е под домашна изолация.

Две от заразените са жени - на 64 г. от Търговище, работеща в местното РЗИ, и друга на 26 г. от Попово

В сектора за лечение на заразени с COVID-19 пациенти новите пациенти са на възраст между 42 и 72 г.

Сред тях е и 59-годишна учителка от Търговище, която работи в детска градина. Групата, в която работи заразената, е затворена, а децата са поставени под карантина за 14 дни.

183-ма души достигна броят на заразените в Търговище от началото на пандемията. 

Още
Шумен:
30.Септември.2020 /Сряда/ 16:29:00
Източник: 6 ТВ

Осъдителни присъди за длъжностно присвояване и сключени неизгодни сделки за търговско дружество "Лида" в Шумен за над 300 000 лева получиха съпрузи, предадени на съд от Окръжната прокуратура в Шумен.

Изпълнителната директорка Здравка Й. и съпругът й – Йордан Й., член на съвета на директорите на същото дружество, бяха признати за виновни от състав на Шуменския окръжен съд, който им наложи условни наказания. За Здравка Й., призната за виновна на длъжностно присвояване, чрез сключване на една неизгодна сделка за дружеството, наказанието е 3 г. лишаване от свобода с 3 години и 6 месеца изпитателен срок. С присъдата тя е лишена и от право да упражнява търговска дейност за срок от 3 г.

Съпругът й Йордан Й. е признат за виновен за съзнателно сключване на неизгодна сделка с имущество на акционерното дружество, от които са последвали щети за 287 437 лева.

Изпълнителната директорка на „Лида“ АД присвоила вещи на дружеството, връчени й в качеството на длъжностно лице да ги пази и управлява. Тя съзнателно сключила неизгодна сделка, по силата на която продала на дружеството на съпруга си машини и съоръжения на „Лида“ АД. Разликата в цената в размер на 36 125 лева е присвоена. Договорът за продажбата на машините и съоръженията на „Лида“ АД на „Йове“ ЕООД е от 1 юли 2013 г. 

Подсъдимият Йордан Й. в качеството си на длъжностно лице - член на съвета на директорите на „Лида“ АД, продал на друго лице идеални части от поземлен имот, както и идеални части от промишлена сграда и няколко складови бази. От неизгодната сделка произлязла значителна вреда в размер на 287 437 лева за „Лида“ АД.

По време на разследването двамата подсъдими съдействали за разкриване на обективната истина, но заявили, че не са осъществявали престъпления от общ характер, уточняват от Апелативна прокуратура-Варна. 

Присъдите подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Още