Шумен:
22.Октомври.2020 /Четвъртък/ 15:11:57
Източник: 6 ТВ


Регистрирани са 11 случаи на лица, положителни за COVID-19, в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Веселиново – 3 лица от персонала и 8  от потребителите. Това съобщават от РЗИ-Шумен. Изследвани са всички лица от Центъра и е издадено предписание за предприемане на необходимите противоепидемични мерки. 

Общо 47 са нооткритите с коронавирус в региона. Най-много са новозаболелите в община Шумен - 23-ма. Регистрирани са и трима ученици - на 14, 15 и 17 години. Едно от децата е ученик в СУ "Сава Доброплодни", две от ПМГ "Нанчо Попович".

Лицата, поставени под карантина в област Шумен, са 736. Продължава епидемиологичното проучване от служителите на Регионална здравна инспекция - Шумен за установяване и предприемане на мерки към положителните и контактните лица. По информация на изпълнителния директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов към днешна дата в лечебното заведение има настанени 97 пациенти с доказан COVID-19, от които 2 в ОАИЛ. За други 11 души има съмнение за инфекцията и се изчакват резултатите от PCR тестовете. 

Още
Шумен:
22.Октомври.2020 /Четвъртък/ 14:29:20
Източник: 6 ТВ

За седмица инспектори на РЗИ-Шумен провериха 126 обекта, от които 28 хранителни магазина, 7 заведения за хранене и ресторанти. Във връзка със засиления контрол за спазване на противоепидемичните мерки са извършени и нарочни вечерни проверки в ресторанти, при които е констатирано неспазване на задължението за поставена защитна маска за лице. Съставени са 2 акта на нарушители – обслужващ персонал в заведенията, съобщават от инспекцията.

Инспекторите са посещавали и карантинирани по домовете им, но не са открили отсъстващи нарушители. 

Регионална здравна инспекция – Шумен напомня, че продължават засилените ежедневни проверки в различни обекти, както в Шумен, така и в общините от област Шумен за спазване на въведените противоепидемични мерки.

Още
Шумен:
21.Октомври.2020 /Сряда/ 18:18:10
Източник: 6 ТВ

Община Шумен продължава работа по проект Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания, като и по двете части на проекта не е достигната максималната бройка от лица, които могат да бъдат подпомогнати и записванията продължават. Това съобщи днес д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по социална политика и здравеопазване.

„Чрез медиите бих искала още веднъж да информираме обществеността, че към момента има все още незапълнени 61 места, за които може да се кандидатства. Дори и да надхвърлим допустимия брой, общината ще осигури възможност желаещите да бъдат включени,“ каза д-р Маркова. Хората ще бъдат подпомагани чрез доставка на храна, хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със средства на потребителите. Те могат да получат съдействие и при заплащане на битовите им сметки, при заявяване и получаване на неотложни административни услуги, които се предоставят от социални асистенти.

Подкрепата е за възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване, към хора с увреждания и техните семейства, хора, които са поставени под карантина от здравните власти и за които има социална необходимост от почасови услуги, самотни родители с дете/деца до 12 години, които са в невъзможност да останат сами.

Още 68 души могат да се включат по втора част на проекта. Той отново е насочен към възрастни хора и лица с увреждания над 65 години, за които се осигуряват почасови услуги у дома. Те включват обгрижване, помощ при самообслужване и медицински дейности според утвърдения здравен пакет. Назначени са мобилни екипи от домашни помощници, медицински специалисти, социални работници, психолог и рехабилитатор. Община Шумен осигурява транспорт на персонала, който предоставя услугите от/до домовете на потребителите. Телефоните за информация и записване за услугите са 0878 261 240 и 0879 904 770.

Още
Шумен:
21.Октомври.2020 /Сряда/ 10:09:05
Източник: 6 ТВ

Спасителен екип на пожарната в Шумен помогна за изваждане на котка от шахта в Градската градина. Сигналът постъпил от гражданин първо до Радио Шумен, а оттам го предали.

Малко след 17:15 часа във вторник спасителите вече били на мястото при неизползваема чешма. Екипът разчистил тръба за отпадъчни води на неработеща стара чешма. Така мяукащото успяло да излезе на свобода само.

Още

Всички новини


За безусловното зло на комунизмаЗа безусловното зло на комунизма
09.Септември.2013 /Понеделник/ 13:58:35
За безусловното зло на комунизма


Свобода и четирите основни дефицита на политическата обществена система в БългарияСвобода и четирите основни дефицита на политическата обществена система в България
14.Септември.2013 /Събота/ 08:35:11
Свобода и четирите основни дефицита на политическата обществена система в България